Știi foarte bine că nu te avantajează. Totuși, ceva nu te lasă să te abții. Fără să vrei, începi să te compari cu oamenii din jurul tău, fie că este vorba de prieteni, colegi de serviciu sau influenceri pe care îi vezi pe rețelele de socializare. Acest lucru te descurajează și te face să uiți de calitățile tale. Când te compari cu ceilalți, îți irosești energia pe care ar trebui să o folosești în dezvoltarea ta personală. Cu cât te concentrezi mai mult pe alții, cu atât îți vei pierde mai mult controlul asupra vieții tale. Prin urmare, ar trebui să încerci să-ți schimbi puțin perspectiva.
Iată 4 pași pe care să-i urmezi ca să reușești să te focusezi mai mult pe tine!
- Nu ezita să faci lucrurile care te fac fericită
Este adevărat, atunci când te compari des cu alții, poți ajunge să-ți dorești tot felul de lucruri inutile. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la micile tale plăceri, de exemplu articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte sau machiajul. Uneori, o mică schimbare în exterior îți poate oferi încredere în interior. Prin urmare, ridică-te la înălțime cu o pereche de botine pentru femei și apreciază-te!
- Bucură-te de ceea ce ai
Dacă reușești să vezi lucrurile bune din viața ta, va fi mult mai greu să te lași pradă invidiei. Gândește-te la ceea ce e bun în viața ta, indiferent cât de neînsemnat ar putea să pară. Poate că nu locuiești într-o vilă cu piscină, dar ești fericit alături de partenerul tău în apartamentul vostru sau poate că nu îți permiți vacanțe scumpe la kilometrii depărtare, dar ai un grup de prieteni cu care te poți simți bine oriunde. Oricând începi să te compari cu altcineva, amintește-ți de aceste lucruri și chiar gândește-te în fiecare zi la ele pentru un tonus mai bun.
- Amintește-ți că exteriorul nu este mereu același lucru cu interiorul
De foarte multe ori se întâmplă ca oamenii să poarte măști și să afișeze ceva complet diferit de ceea ce se întâmplă de fapt în viața lor. De exemplu, poate că una dintre colegele tale de serviciu, care se laudă cu haine scumpe sau cu vacanțe dese, poate că nu se înțelege foarte bine cu partenerul sau poate că unicul ei scop este să obțină confirmarea ta și a celorlalți colegi. Se poate întâmpla de foarte multe ori ca un cuplu care părea fericit să te șocheze divorțând. Nu compara interiorul tău cu exteriorul altora!
- Transformă comparația într-o sursă de motivație
Desigur, comparația poate fi și benefică uneori. Încearcă să îți dai seama în ce situații te surpinzi simțind invidie. Dacă îți dorești să arăți ca acel fitness influencer, nu ezita să te apuci de sport. Însă, dacă observi că pozele cu modele te fac să-ți urăști corpul, poate că ar trebui să iei o pauză de la rețelele de socializare.
Cu alte cuvinte, dacă descoperi lucrurile bune din viața ta și reușești să privești lucrurile rațional, atunci poți transforma comparația în competiție pozitivă, care va deveni o unealtă importantă în dezvoltarea ta personală.