Conducerea Primăriei Baciu a solicitat Prefecturii să intervină la Guvern pentru modificarea de urgență a legii care stă în calea realizării unei centuri ocolitoare, care să ofere acces locuitorilor comunei Baciu către municipiul Cluj Napoca într-un mod mult mai ușor. Este vorba despre varianta ocolitoare care ar uni zona Napolact cu Tăietura Turcului – Tetarom. În acest sens, primarul comunei, Florin Mureșan, se va întâlni, astăzi, cu reprezentanții Prefecturii județului Cluj pentru a găsi soluții fezabile.
Problema este strada Triajului. Proprietar al acestei străzi este statul român, iar drumul se află în concesiunea Companiei de Căi Ferate SA. Din cauza situaţiei juridice complicate în care se află, strada nu poate fi reparată. Un articol de lege stabilește că SN CFR are drept de veto împotriva oricărei tentative a vreuneia dintre Primării de a asfalta acest drum, de aceea, până în prezent, Primăria Baciu a fost legată la mâni, neputând face nimic în acest sens.
„Vom reitera cererea noastră pentru reabilitarea străzii Triajului și a străzii Cheile Baciului din localitatea Cluj Napoca, până la limita cu Comuna Baciu, deoarece în zona Cheile Baciului sunt aproximativ 40 de famili care sunt nevoite să meargă zilnic pe acest drum impracticabil. De ani ani de zile acești cetățeni reclamă că nu ne pasă de starea lor și e necesar să știe că această stradă este pe raza municipiului Cluj Napoca. Fiind în zona de protecție a căii ferate, noi nu o putem reabilita. Absurd este faptul că nici Primăria Cluj Napoca nu poate, precum ne-a comunicat, întrucât drumul este proprietatea Ministerului Transportului și nu o poate reabilta până nu intră în domeniul public al municipiului”, a declarat primarul Florin Mureșan.
De ce este importantă realizarea acestei centuri și, implicit, reabilitarea străzii Triajului?
Răspunsul la această întrebare ni-l oferă tot autoritățile băcene: pentru că, pe lângă cele aproximativ 40 de famili care sunt nevoite să meargă zilnic pe acest drum impracticabil, este restricționat și accesul către zonele de agrement Pădurea Hoia și Cheile Baciului (numeroși turiștilor au depus plângeri referitoare la starea avansată de degradare a drumului). De asemenea, acest drum deservește mai multe firme aflate pe raza comunei Baciu și a municipiului, cum ar fi: Hidroconstrucția SA, TIM S.A., Resido Trade, European Drinks, Izopa, Curier Nemo Expres, Design Metal etc. Totodată, acest drum este singura cale de acces către situl arheologic și către zona protejată Cheile Baciului Natura 2000. „Modernizarea lui trebuie să presupună și decolmatarea rigolelor, deoarece la fiecare ploaie mai serioasă sunt inundate gospodăriile din zonă. E important și faptul că acest drum poate reprezenta și o legătură cu centura de nord a comunei Florești”, precizează primarul.