De ce trebuie să ţii cont atunci când îţi cumperi un aparat de aer condiţionat

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, resimţite în anotimpul cald, reprezintă cel mai mai bun motiv pentru care alegem să montăm în spaţiile în care locuim şi unde ne desfăşurăm activitatea, aparate de aer condiţionat. Pe lângă acest aspect, al răcirii aerului ambiental, acestea prezintă şi funcţia de a încălzi aerul, caracteristică foarte practică şi folositoare pe durata iernilor. De asemenea, aparatele de aer condiţionat deţin şi funcţia de ventilaţie. Însă alegerea aparatului de aer condiţionat, ar trebui să se facă asumat, ţinând cont de câteva aspecte, astfel încât funcţiile acestuia să fie adaptate nevoilor noastre.

Ce tip de aparat poţi procura

Piaţa de specialitate vine o gamă extinsă de modele, caracterizate de diferite funcţii şi dotate cu performanţe impresionante. Există aparate dotate  cu o serie de funcţii, precum cele  de dezumidificare, de autocuratare, programare prin comenzi accesat prin WiFi, de scanare 3D sau de autodiagnoză. În ceea ce priveste tipul de montaj, poţi procura  aparate split, cu o unitate exterioara si una interioara, sau  multi-split, cu o componentă exterioară şi două sau mai multe  unităţi interioare. Pe lângă modelele clasice, cu prindere în perete, există şi aparatele de aer condiţionat portabile, uşor de amplasat si folosit, însa cu o capacitate mult mai mica.  În ceea ce priveşte consumul energetic al aparatelor de aer condiţionat, evoluţia tehnologică a condus la fabricarea aparatelor de aer condiţionat inverter, o variată extrem de profitabilă, datorită funcţionării care necesită un consum energetic redus.

Consumul energetic

Astfel, un principal aspect de care trebuie să ţii cont atunci când îţi procuri un aparat de aer condiţionat, este cel al consumului energetic. Aparatele din clasele energetice A si A+ sunt mult  mai economice, în comparaţie cu  aparatele de aer condiţionat din clasele energetice B, C sau D.  Tehnologia inverter asigură un consum energetic mic, astfel că devine alegerea cea mai profitabilă.  Funcţionarea unui aparat de aer condiţionat, presupune două stări în acţiunea compresorului,  respectiv cea de stagnare şi cea de funcţionare.  Compresorul porneşte  şi  funcţionează  până când ajunge la temperatura ţintă, urmând să repornească atunci când creşte numărul gradelor ambientale.

Această alternanţă conduce la un consum energetic mare, însă poate fi anulată prin adoptarea tehnologiei  inventer, rolul acesteia fiind acela de a anula cele două stări ale compresorului, menţinându-l constant în funcţionare, la o viteză variabilă. Prin eliminarea producerii alternanţei pornire-oprire, scade semnificativ consumul energetic.  Astfel, alegerea unui aparat de aer condiţionat dotat cu tehnologia inverter, îţi asigură o calitate superioară a aerului, o temperatură ambientală optimă, dar şi costuri mici la facturile de elecricitate.

Capacitatea aparatului de aer condiţionat

Atunci când cumperi aparatul de aer condiţionat, este esenţială capacitatea acestuia. Pentru a face faţa perimetrului asupra căruia trebuie să acţioneze, capacitatea aparatului trebuie aleasă raportat la suprafaţă şi la specificul acesteia. De asemenea, trebuie să ţii cont de configuraţia spaţiului şi de existenţa obstacolelor care pot sta în calea curenţilor de aer, cum ar fi paravanele, coturile, colţurile şi uşile. Vei ţine cont şi de destinaţiile suprafeţelor, în cazul în care acolo vor funcţiona simultan diferite tipuri de aparatură care emană căldură, impunându-se aparate de aer condiţionat de capacitate mare. Ferestrele au şi acestea un rol important în alegerea aparatului potrivit, ferestele mari şi poziţionate spre soare, presupunând un aparat performant.

Design-ul şi montajul

Deşi este un aparat extrem de util, este importantă şi poziţionarea acestuia, în contextul arhitecturii construcţiei. Din acest motiv, trebuie să ţii cont de design-ul modelului ales, dar şi de modul în care se montează şi ce modificări implică. Etapa montajului este extrem de solicitantă, astfel că un aparat de aer condiţionat cu kit de instalare va veni în ajutorul tău, ajutându-te să montezi într-un mod corect modelul ales, fie că alegi să efectuezi tu procedura, fie că apelezi la profesionişti. Astfel, cu un design plăcut şi corect montat, aparatul de aer condiţionat va fi foarte eficient şi util, încadrându-se în acelaşi timp,  design-ului clădirii.

Întreţinerea unui aparat de aer condiţionat

Atunci când montezi un aparat de aer condiţionat, trebuie să iei în calcul toate aspectele, inclusiv cel al întreţinerii periodice. Schimbarea şi curăţarea filtrelor reprezintă etapa esenţială, hotărâtoare în ceea ce priveşte calitatea aerului, nu doar temperatura acestuia. Astfel, poţi alege tipurile de filtre potrivite nevoilor şi posibilităţilor tale, având grijă să le schimbi ori de câte ori este nevoie.  De asemenea, pentru a te bucura cât mai mult timp de beneficiile oferite de aparatul de aer condiţionat, este indicat ca orice defecţiune sau disfuncţionalitate să fie semnalată specialiştilor, astfel încât să se aplice cele mai eficiente măsuri de remediere, iar aparatul să continue să funcţioneze în condiţii normale şi optime.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu