Sfaturi utile pentru îngrijirea pomilor fructiferi

O livadă este o investiţie de viitor care îţi poate aduce numeroase satisfacţii şi beneficii. Îngrijirea pomilor fructiferi poate să nu fie foarte uşoară, dacă nu ştii ce ai de făcut. Însă, dacă vei avea uneltele potrivite şi cunoştinţele necesare, poate deveni o activitatea extrem de plăcută din care vei culege roade bogate.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont în îngrijirea pomilor fructiferi

Pomii au nevoie de apă şi de sol bine drenat

Înainte de a planta un pom fructifer hidratează-i cât mai bine rădăcinile. Specialiştii recomandă să le ţii în apă între 24 şi 48 de ore înainte de plantare, într-un loc umbros, departe de razele soarelui. De asemenea, după plantare se va folosi un furtun pentru a uda abundent şi a elimina posibilele goluri de aer. Pot fi necesare până la şase sesiuni de udare în prima zi de plantare, atât la rădăcină, cât şi în jurul pomului.

După aceea, umiditatea solului trebuie verificată periodic pentru a stabili cât de des trebuie irigat. Sigur, irigarea variază şi în funcţie de sezon. Folosind aparatul de măsurare a umidităţii, se va stabili valoarea la linia de picurare, sub ramurile cele mai îndepărtate de trunchi, la 18 şi la 36 de cm distanţă de trunchi şi la diverse adâncimi, sub muci.

Copacul va fi udat dimineaţă din linia de picurare şi la unul sau 2 m distanţă de copac, până când solul este umed. Planifică să măsori umiditatea cel puţin o dată pe săptămână în timpul sezonului de creştere şi nu te baza pe indicii vizuale. Un copac care este udat în exces arată deseori identic cu unul care are nevoie de apă.

Foloseşte mulciul

Un strat de mulci la baza copacului păstrează temperatura moderată şi umiditatea solului. Totodată, împiedică dezvoltarea buruienilor şi, după descompunere, asigură nutrienţi pomului ajutând la dezvoltarea rădăcinilor.

Un strat de mulci de până la 15 cm grosime din iarbă cosită, fân sau alte materiale organice este ideal. De aceea, dacă ai o livadă, ar fi bine să ai şi o motocoasă pe benzină cu care să poţi întreţine zona, obţinând iarbă sau fân utile pentru a mulci rădăcina pomilor.

Regula de bază este că materialul de mulcire (iarbă, fân, aşchii de lemn, frunze mărunţite, ace de pin etc) nu trebuie să reprezinte mai mult din 20% din volumul de mulci. Foloseşte un calculator pentru a stabili cea mai bună compoziţie de mulci şi nu uita să îl aplici la distanţă de cel puţin 15 cm de coaja copacului pentru a preveni putrezirea.

Schimbă îngrăşământul în funcţie de necesităţi

Alegerea îngrăşământului este diferită în funcţie de faza de dezvoltare. În primii doi sau trei ani de la plantare, copacul trebuie să crească la o înălţime optimă fără să producă fructe şi este nevoie de un îngrăşământ care conţine azot de două sau chiar de trei ori mai mult decât fosfor sau potasiu. Astfel, este încurajată creşterea verde viguroasă. Copacul trebuie fertilizat respectând indicaţiile de pe ambalaj până ajunge la o înălţimea optimă, care este în jur de 2.5 m

În acest moment vor începe tăierile pentru a menţine înălţimea gestionabila şi a rodi abundent. De asemenea, se va trece la un îngrăşământ care susţine dezvoltarea rădăcinilor, a fructelor şi a frunzelor. Acum se poate folosi un amestec cu azot de două sau trei ori mai puţin decât fosforul şi potasiul. Astfel, se poate câştiga şi timp nemaifiind necesare tăierile de creşteri nedorite. Pomul ar trebui hrănit începutul primăverii şi în mijlocul verii.

Cultivarea unei livezi este un proiect pe termen lung care nu poate fi accelerat cumpărând pomi mai maturi. Chiar dacă un pom de 7 ani poate oferi fructe mai repede decât unul de 2 ani, va avea nevoie de timp pentru a se aclimatiza. În mod normal, durează în jur de trei ani ca un pom să se aclimatizeze şi să se apropie de perioada de vârf de rodire.

Tunde-l pentru a-i menţine forma

Tăierile pentru a controla creşterea şi a menţine forma se pot realiza în două sesiuni. Una poate fi vara, între lunile mai şi august şi constă în tăierea ramurilor care au crescut prea mult. Acum este un moment potrivit şi pentru a stropi cu apă pomul fie cu furtunul de grădină, fie cu un pulverizator pentru a curăţa praful, pânzele de păianjen, afidele sau solzii din copac. Atenţie, însă, pentru a nu afecta frunzişul, pulverizarea nu trebuie să fie foarte puternică.

A doua sesiune de tăiere poate fi iarna sau primăvara devreme. Aceasta este mai detaliată şi va rezolva problemele precum ramurile încrucişate, circulaţia slabă a aerului, ramuri moarte sau bolnave. Tăierea lemnului bătrân, uscat sau bolnav ajută la întinerirea copacului şi îl menţine roditor pe o perioadă mai îndelungată. Totodată, păstrând pomul curat şi îngrijit, se vor evita o mulţime de probleme şi dăunători.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu