Primarul comunei Baciu, Florin Mureșan, a participat, ieri, la o întâlnire organizată de Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan. În cadrul acesteia s-au discutat problemele traficului din Cluj-Napoca, dar și de la intrările în oraș dinspre Baciu, Floreşti, Apahida şi Feleacu și s-au căutat soluții.
În ceea ce privește comuna Baciu, primarul a punctat trei aspecte în cadrul întâlnirii.
- Trecerea peste calea ferată de la Napolact înspre Tăietura Turcului
În această situație, participanții la trafic nu ar mai circula pe Calea Baciului, respectiv pe Tudor Vladimirescu, ci ar intra automat în Tăietura Turcului.
- Rezolvarea problemelor de pe strada Triajului
Acest drum deservește aproximativ 40 de familii, dar și mai multe firme aflate pe raza comunei Baciu. Totodată, starea avansată de degradare a drumului restricționează și accesul către zonele de agrement Pădurea Hoia și Cheile Baciului. Pentru remedierea situației, autoritățile băcene au înaintat o cerere către Prefectură să intervină la Guvern pentru modificarea de urgență a legii care stabilește că SN CFR are drept de veto împotriva oricărei tentative a vreuneia dintre Primării de a asfalta strada Triajului.
„Dorim ca acest drum să fie trecut în proprietatea comunei Baciu sau a Municpiului Cluj-Napoca sau să fie obligată Compania de Căi Ferate SA să efectueze lucrările de reparații care trebuie făcute”, a declarat primarul Mureșan.
- Semaforizarea comunei Baciu
În urmă cu 3 ani, conducerea Primăriei Baciu a cerut poliției montarea de semafoare în mai multe puncte critice din comună, însă a primit răspuns abia acum două săptămâni. Deși această investiție se află în administrarea DRDP (Direcției Regionale de Drumuri și Poduri), în urmă cu două săptămâni, primarul Florin Mureșan susține că a primit o informare din partea acestora în care era specificat ca achiziționarea și montarea semafoarelor să se facă din bugetul local, prin hotărâre de consiliu. Același lucru s-a întâmplat și cu semnele de circulație, rigolele și carosabilul, toate ținând de responsabilitatea DRDP.
Autoritățile băcene au preluat investiția și în urma discuțiilor cu proiectanții au stabilit că vor fi montate semafoare inteligente (care monitorizează autovehiculele și persoanele care stau în stație și în funcție de aceasta se schimbă în roșu sau verde) în patru zone problematice: lângă benzinăria Petrom, în zona Napolact (unde este şi staţia autobuzului 31), lângă căminul cultural din comună şi lângă Şcoala Generală. Momentan, se lucrează la un proiect în acest sens, urmând ca mai apoi acesta să fie trimis Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale spre avizare. După rezolvarea acestui pas, va fi organizată și o licitație de atribuire a lucrărilor. Ținând cont de procedurile care trebuie urmate, va dura destul de mult până când proiectul va fi finalizat. Această investiție se va ridica la valoarea de aproximativ 200.000 de euro
Tot în urmă cu trei ani, Primăria Baciu a solicitat conducerii DRDP ca să intervină în remedierea problemei cu podul de la intrare din comună. Deși au tot „făcut schimb de cereri”, până în prezent, aceștia nu au luat nicio măsură, susțin autoritățile băcene.
„Acum a fost o discuție cu reprezentanții tehnici de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca cu mutatul rețelelor de utilități: apă, gaz, canalizare ș.a.m.d. Municipiul Cluj-Napoca a spus clar că nu le mută, ci este de datoria celor care efectuează lucrarea în zona podului respectiv. Dacă DRDP vor construirea podului, ei să mute și rețelele de utilități”, a mai spus primarul.
La întâlnirea de ieri au participat reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Cluj, DAPPD din Consiliul Judetean Cluj, Serviciului pentru Siguranţa Circulaţiei Cluj Napoca, Sucursalei Regionale CFR, DRDP Cluj, CTP Cluj-Napoca şi primariile din Feleacu, Apahida, Baciu şi Gilău.