Din când în când, ai nevoie să îți reîncarci bateriile și ce mod mai bun să faci asta dacă nu în natură? Un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports a demonstrat că timpul petrecut înconjurat de verdeață are un efect benefic nu doar asupra corpului, ci și asupra stării mentale.
Dacă vrei și tu să te bucuri de beneficiile naturii, profită de următorul weekend liber și fă o plimbare pe munte. După ce alegi un traseu ușor, de început, tot ce mai ai de făcut este să îți împachetezi bagajul.
Iată ce trebuie să ai în vedere ca să te simți confortabil în timpul drumeției:
1. Alege încălțămintea potrivită
Ca să fii în siguranță pe munte, este foarte important să porți o pereche de bocanci care să îți susțină glezna, și nu adidași, sandale sau pantofi. Aceștia au o talpă cu o aderență mai mare, ca să nu riști să aluneci și să te accidentezi.
Nu uita să porți bocancii timp de câteva zile înainte să urci pe munte, altfel este posibil să faci bășici și să treci printr-o experiență foarte inconfortabilă. Te poți plimba câteva ore pe zi cu ei ca să te asiguri că se mulează pe forma piciorului tău.
2. Ține un buff în bagaj
Buff-ul este un element esențial în bagajul oricărui pasionat de munte. Este o bucată de material circulară, care poate fi purtată într-o varietate de moduri: ca fular, ca bandană, ca bentiță sau ca protecție împotriva soarelui.
Este un obiect versatil și util care nu îți va ocupa mult loc. La Decathlon găsești o mulțime de modele colorate sau uni la prețuri foarte bune, ca să îți rămână bani să mănânci ceva bun la o cabană în drumul tău.
3. Alege hainele potrivite
Pentru munte, cel mai bine este să porți haine tehnice, din materiale sintetice, care ajută la eliminarea transpirației și nu o țin lipită de corp, așa cum fac cele din bumbac. Dacă faci o drumeție de toamnă, ar fi ideal să ai un tricou, o bluză, dar și pantaloni termali, polar și geacă.
E posibil să nu ai nevoie de toate hainele în același timp și trebuie să știi cum să le împachetezi corect ca să încapă în rucsac. Folosește metoda rulării ca să înghesui cât mai multe lucruri în același spațiu.
4. Alege gustări bogate în calorii
Trebuie să fii conștient că pe munte vei consuma mai multe calorii comparat cu simplă plimbare în oraș. Poate fi extenuant să urci pentru o perioadă lungă de timp și ai nevoie de mâncare ce îți dă energie.
Poți avea în ghiozdan batoane proteice, fructe uscate și nuci, care sunt bogate în grăsimi sănătoase. De asemenea, ar fi bine să ai destulă apă la tine, deoarece nu știi dacă vei întâlni pe drum o altă sursă de apă potabilă. Poți să îți iei două sticle de un litru, una în fiecare buzunar lateral al bagajului, ca să te echilibrezi.
5. Alege ghiozdanul potrivit
Dacă mergi într-un magazin cu produse pentru munte, vei observa că există diverse modele și mărimi de ghiozdane. Pentru o drumeție de o zi, alege unul care să aibă o capacitate de mai puțin de 30 de litri.
Fii atent/ă să aibă și curea pentru mijloc, astfel încât greutatea să fie distribuită atât pe umeri, cât și pe șolduri. Nu uita să ai și câteva pungi goale la tine unde să pui hainele murdare sau eventualul gunoi care ar rămâne de pe urma ta.
Dacă respecți indicațiile de mai sus, vei avea un bagaj bine împachetat, confortabil și plin de lucruri utile care te vor ajuta să te bucuri la maximum de timpul petrecut în natură. Distracție plăcută!