5 semne că NU ești dependent de telefonul mobil

Subiectul dependenței pe care o creează telefonul mobil, numită și nomofobie de către specialiști, a fost dezbătut în ultimii ani, iar răspunsurile categorice la care s-a ajuns nu fac altceva decât să pună în lumină pericolele la care sunt supuși cei care îl folosesc excesiv.

O latură a acestui fenomen despre care de discută mai puțin este, însă, legată de faptul că telefonul mobil, ca obiect și instrument devenit de strictă necesitate, nu creează de unul singur dependență și că sunt alte aspecte ale personalității care se pot demonstra dăunătoare. Dacă, de exemplu, ești introvertit și îți este greu să te integrezi social, acesta nu va fi altceva decât un pretext pentru a amplifica această caracteristică. Realitatea este, însă, că nu există nicio persoană care să nu petreacă majoritatea timpului cu smartphone-ul în mână, dar acest lucru nu implică neapărat o obsesie. În cazul în care argumentele de mai jos te vor convinge că nu ai nicio problemă, iar la finalul acestui articol vei răsufla ușurat, îți poți acorda un premiu, vizitând magazinul de huse și accesorii Lerato.ro, unde vei găsi, cu siguranță, articole potrivite pentru cel mai indispensabil obiect al tău.

5 indicii că nu suferi de nomofobie

  • Îți place să citești

Nu trebuie să fii un devorator de cărți, ziare sau reviste. Dar, atât timp cât ai răbdarea de a petrece cel puțin o oră citind, fără a controla telefonul, dacă nu este absolut necesar, e un semn că nu e nimic în neregulă cu tine. Cu atât mai mult cu cât ai fi putut alege să petreci momentele respective explorând rețelele de socializare și, totuși, nu ai făcut-o. Iar dacă, în acest interval, îți scrie șeful, de exemplu, ar fi nepoliticos să nu răspunzi doar pentru a te autoconvinge că smartphone-ul nu reprezintă pentru tine o obsesie.

  • Îi poți acorda atenție interlocutorului tău pentru mai mult de 10 minute

Dacă ești distrat și ai senzația că nu poți participa la un meeting fără a verifica ce este nou pe blogul preferat, atunci îți poți ridica un semn de întrebare. Potrivit experților, lipsa de concentrare îi face pe oameni să fie triști și prea puțin atenți la momentul prezent. În caz contrar, nu trebuie să îți faci griji. Nici măcar nu ți se cere să nu arunci o privire pentru a vedea cine ți-a scris în timpul unei conversații cu colegii sau prietenii. Important este să nu simți nevoia de a răspunde instantaneu, în cazul în care nu este vorba despre ceva urgent.

  • Dimineața, cafeaua are prioritate

Cu siguranță, aproape toți posesorii de smartphone verifică mail-ul și rețelele de socializare dis-de-dimineață. Și, de ce să nu recunoaștem, oricât de mult ți s-ar spune că acest lucru este un simptom al dependenței, este plăcut să îți începi ziua în acest fel. Important este să nu o faci înainte de a deschide bine ochii și a pregăti o cafea. Poți recunoaște că ai o obsesie doar în momentul în care le răspunzi amicilor care îți scriu pe Whatsapp la ore târzii din noapte, înainte de a te da jos din pat.

  • Nu simți mereu dorința de a răspunde prompt

În cazul în care ești de negăsit vreme de zile întregi, riști să fii catalogat drept lipsit de seriozitate. Însă, atunci când răsufli ușurat în momentul în care îi lași pe toți să aștepte în timp ce te uiți la un film sau hoinărești prin oraș, este un semnal extrem de pozitiv. Dacă, totuși, simți, deseori, impulsul de a răspunde în cel mai scurt timp, gândește-te că nici ceilalți nu sunt mereu disponibili pentru tine în numai câteva minute.

  • Îți pasă prea puțin de ceea ce fac alții

Opiniile extreme, potrivit cărora rețelele de socializare reprezintă un risc și nu îți aduc niciun beneficiu, nu iau în calcul faptul că, astăzi, acestea sunt aproape indispensabile. A le folosi este normal și reprezintă, deseori, o necesitate. Dar, în același timp, dacă nu prea iei în serios ceea ce vor ceilalți să demonstreze și te concentrezi asupra propriilor interese, poți să fii sigur că telefonul nu constituie o obsesie pentru tine, chiar și atunci când ai nevoie să îl folosești o mare parte din zi.

În concluzie, poți sta liniștit: chiar dacă ești acuzat că petreci prea mult timp cu smartphone-ul, în vremurile actuale, este imposibil să te lipsești de el. Și îl poți folosi cu încredere fără a te considera dependent de acesta.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu