Traficul – cea mai dezbătută problemă în 2017 în Baciu. Ce soluții propune Primăria?

foto: Tibi Gal

Traficul reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă locuitorii comunei Baciu. În ultimul an, cauzele și soluțiile posibile au fost îndelung dezbătute atât de cetățeni, cât și de autoritățile locale și județene.

Primăria Baciu susține că în 2017 au fost demarate mai multe proceduri menite să aducă o rezolvare acestei probleme cu care se confruntă toți cetățenii comunei care folosesc Drumul Național (Strada Transilvaniei) și nu numai.

Proceduri demarate:

VARIANTA 1

  • întâlniri multiple între reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, Instituția Prefectului Județul Cluj, Municipiul Cluj Napoca, Comuna Baciu, Poliția Județului Cluj, Tetarom SA și CFR Regionala Cluj, în vederea dezbaterii problemei;
  • mai 2017 – aprobarea finanțării proiectului Modernizarea Infrastructurii agricole din Comuna Baciu Județul Cluj prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Iunie 2017, demararea licitației.

În cadrul proiectului este cuprins un drum de legătură între strada Cometei și Valea seacă prin zona Iertaș. Avem în vedere modernizarea din fonduri proprii a drumului de la Strada Cometei – până la intersecția străzilor Neptun cu Jupiter.

Acest drum va fi o variantă care va lega Cartierul Nou de Strada Valea seacă pe o lungime de 3,74 km și va putea prelua traficul de pe străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș.

Totodată, 3.2 km vor fi modernizați prin fonduri PNDR din proiectul menționat mai sus iar 0,54 km vor fi modernizați din fonduri proprii. Se are în vedere și racordarea rețelei existente de străzi cu acest drum respectiv străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș prin modernizarea porțiunilor neasfaltate.

  • 2 octombrie 2017 – s-a semnat un contract pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate și a unui Studiu de Trafic în vederea semaforizării a 4 intersecții și a 5 treceri de pietoni de pe strada Transilvaniei.

Se are în vedere semaforizarea în următoarele puncte: intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și strada Observator, intersecția cu strada Jupiter, trecerea de pietoni de la moara Baciu, intersecția de la Napolact, intersecția cu strada Privighetorii, trecerea de pietoni de la Aleea Crinului (magazinul Regina), trecerea de pietoni de la Căminul Cultural Baciu ( Poliția Baciu), trecerea de pietoni de la Grădinița Baciu și trecerea de pietoni de la Școala Baciu.

  • noiembrie – decembrie 2017 – proiectul Modernizarea Infrastructurii agricole din Comuna Baciu Județul Cluj  este în licitație, evaluarea ofertelor este finalizată, câștigătorul fiind desemnat, însă a fost depusă o contestație în data de 22 decembrie. Momentan se așteaptă decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
  • Racordarea Rețelei De Drumuri Agricole Modernizate La Rețeaua Rutieră De Străzi În Comuna Baciu, Județul Cluj – studiul de fezabilitate a fost finalizat și urmează, în luna ianuarie 2018, depunerea documentelor pentru obținerea Certificatului de Urbanism iar după aprobarea bugetului pe anul 2018 demararea procedurilor de achiziție.

VARIANTA 2

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile locale, se are în vedere crearea unei variante Str. Triajului – Tetarom II ( o porțiune de aprox. 800 ml) care ar lega zona industrială de Parcul Tetarom  II și ar degaja o bună parte din traficul care merge spre Tăietura Turcului  încă de la Napolact.

Această variantă se află în întregime pe raza UAT Municipiul Cluj Napoca și terenul este pe Tetarom II ( aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj).

„Avem promisiuni că se va demara acest proiect din cate știm noi s-au făcut modificările necesare în cadastru deoarece terenul se află în zona de protecție a căii ferate și nu se putea face nimic pe el până nu se rezolva situația cadastrală a terenului.

Dezmembrările și operațiunile din cadastru s-au finalizat în luna Septembrie 2017. Urmează ca la începutul acestui an ( anul 2018)  să avem o nouă întâlnire după aprobarea bugetelor pentru a avea date mai concrete despre stadiul proiectării și execuției acestui drum.

Din păcate Comuna Baciu este doar partener de discuție în acest proiect deoarece întregul proiect se desfășoară pe UAT Municipiul Cluj Napoca și va fi implementat de Municipiul Cluj Napoca în colaborare cu Tetarom SA.”, spun autoritățile locale.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu