Petrecere populară de 1 mai, în Hoia

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, invită  clujenii de toate vârstele să-şi petreacă ziua de 1 Mai în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, în proximitatea Muzeului Etnografic al Transilvaniei de lângă Pădurea Hoia.

Aici, pe lângă relaxarea în natură, vor avea parte de cântece tradiţionale, jocuri populare şi multă voie bună, aduse de horitori, solişti vocali, jucăuşi şi ceteraşi din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei. Evenimentul este organizat de Asociaţia „DE LA LUME ADUNATE ŞI-NAPOI LA LUME DATE”, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Programul va începe la ora 12:00, în amfiteatrul natural din Parcul Etnografic, unde există şi o scenă amenajată. Aici, pe tot parcursul zilei, vor evolua mai mulţi interpreţi de folclor, printre care Alexandru Potra, Cosmin Mocean, Grigore Sâmboan, Elisabeta Guzu, Marian Dascăl, Claudiu Ciotleuş, Andrei Romanică, Iosif Rusu, Sergiu Sotelecan şi Ovidia Gârba. De asemenea, vor fi prezenţi horitorii Traian Balcău din Ceanu Mare şi Eleonora Galea din Frata. Jocurile tradiţionale vor fi aduse în faţa celor prezenţi de Grupul „Lăturenii” din Cluj-Napoca, „Jucăuşii” de la Frata, Ansamblurile „Cununiţa Baciului” din Baciu, „Jucăuşii de pe Someş” de la Şcoala „Alexandru Vaida Voivod” din Cluj-Napoca, „Vălul miresei” din Răchiţele, „Cununa munţilor” din Măguri Răcătău, „Zestrea Popeşti” din Popeşti, „Jijicanii”, Ansamblul Jocuri din Panticeu, dar şi alte ansambluri din judeţ.

Totodată, îi vor încânta pe cei prezenţi membrii Ansamblului „Rapsodia Someşană” din Cluj-Napoca, coordonator Alexandru Tămaş.

Pe toată durata zilei, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni va avea amplasate standuri unde vor fi prezentate meşteşugurile tradiţionale: roata olarului, războiul de ţesut sau crestăturile în lemn. Totodată vor fi aduse spre vânzare produse realizate în bucătăria tradiţională, podoabe şi alte obiecte.

Ziua de 1 Mai reprezintă pentru multe culturi ale lumii o sărbătoare tradiţională a primăverii şi este cunoscută pe plan internaţional ca Ziua Muncii. În ţara noastră, această zi se sărbătoreşte de aproape 130 de ani. Clujenii sunt norocoşi că pot ieşi în natură pentru a petrece alături de cei dragi. În trecut, Pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca era gazda festivităţilor legate de ziua de 1 Mai, astfel că s-a dorit revenirea la acest obicei. În acest sens, evenimentul își propune atât atragerea locuitorilor oraşului spre spaţiile verzi pentru socializare şi relaxare, cât şi promovarea şi valorificarea patrimoniului şi valorilor culturale tradiţionale.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu