Întâlnire de lucru privind pesta micilor rumegătoare între crescătorii de animale din Cluj și vicepreședintele ANSVSA, Dr. Ioan Oleleu: „Avem nevoie de unitate în rândul crescătorilor de ovine pentru a depăși acest moment dificil”

Vineri, 20 septembrie, la sediul cooperativei Someș-Arieș din Cluj Napoca, a avut loc o întâlnire de lucru convocată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, la care au participat Vicepreședintele Autorității Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, domnul doctor Ioan Oleleu și crescătorii de ovine din acest județ. Tema principală a discuțiilor s-a concentrat asupra evoluției pestei micilor rumegătoare de la nivel național și aspectele cu care se confruntă crescătorii de ovine în această perioadă.

În cadrul întâlnirii, domnul Vicepreședinte ANSVSA a prezentat evoluția bolii, stadiul actual al focarelor, precum și măsurile impuse la nivel național până în prezent, menite să stopeze focarele și declararea indemnității teritoriului național. Acesta a răspuns la întrebările adresate de către crescătorii de animale și a clarificat aspectele vehiculate în spațiul public.

De asemenea, experții din domeniul sanitar-veterinar, medici veterinari, au prezentat caracteristicile evolutive ale acestei boli, condițiile de transmitere la animale, manifestările clinice care apar, precum și măsurile care trebuie impuse pentru eradicarea pestei micilor rumegătoare din România.

Începand cu data de 23 septembrie, o delegație formată din 3 specialiști din cadrul ANSVSA, din care va face parte și Vicepreședintele Ioan Oleleu, se va deplasa în Regatul Hașemit al Iordaniei, cu scopul de a negocia deblocarea exportului de animale spre această destinație. Datorită situației epidemiologice favorabile din România și a scăderii focarelor de boală acest lucru ar putea fi realizat. Autoritățile competente continuă eforturile pentru a avea ca finalitate eradicarea totală a bolii.

Fermierii au solicitat întărirea colaborării dintre ANSVSA și asociațiile de profil, implicit și cu medicii veterinari concesionari din fiecare județ.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu