Florin Mureșan: “Sunt un om al faptelor și mai puțin al vorbelor. Nu îmi place să fac promisiuni fără acoperire.”

Primarul comunei Baciu ne vorbește despre experința sa din primul mandat și proiectele pe care inteționează să le realizeze dacă va fi reales.

1. Cum vă simțiți în postura de primar? E mai ușor sau mai greu decât în mediul privat?

In mediul privat am trait satisfactia celui care pleaca de la zero si in ciuda obstacolelor reuseste sa creeze o afacere. Imi place sa vad ca las ceva in urma mea, ca nu am trecut degeaba prin viata. Acelasi gand m-a dus apoi si spre administratie, pentru ca am vrut sa las in urma ceva in comunitatea din care fac parte.

Din punct de vedere managerial, in mediul privat ai mai multa flexibilitate. Am gasit insa in administratia comunei Baciu oameni cu care am lucrat in echipa, oameni care vor binele comunitatii, si impreuna cu care am depasit provocarile care s-au ivit.

2. Care considerați că au fost principalele dvs. realizări din primul mandat la Primăria Baciu?

O realizare importanta a fost introducerea transportului metropolitan in comuna. De altfel, extinderea Companiei de Transport Public Cluj spre toata zona metropolitana, a pornit de la initiativa comunei Baciu, prin care noi am identificat solutiile legale pentru ca locuitorii comunei sa beneficieze de un transport in comun mai bun. Pentru a sustine prezenta CTP in comuna sprijinim prin subventii o serie de categorii sociale, pentru a avea acces la un transport public de calitate.

O realizare o consider de asemenea implementarea etapei 1 de aductiune a apei potabile de la Vistea la Radaia, pe un traseu de aproape 12 km. Apa este o problema critica in unele sate din comuna, mai ales in Suceagu, Mera si Radaia. Dupa ce am asigurat accesul la magistrala, printr-o abordare etapizata speram sa intr-o buna colaborare cu Compania de Apa Somes pentru racordarea graduala a consumatorilor casnici, in urmatorii 2-3 ani.

Consider de asemenea o realizare importanta atragerea unor investitori privati, care ofera locuri de munca oamenilor si prin impozitele platite la buget cresc capacitatea comunei noastre de a face investitii in infrastructura. De exemplu, doar deschiderea spitalului privat Polaris va oferi cateva sute de locuri de munca si ne aduce contributii la buget semnificative, mai mari decat tot satul Suceagu.

Am avut o buna colaborare cu Consiliul Judetean, fapt ce a permis reabilitarea drumului judetean intre Corusu si Salistea Noua. Nu in ultimul rand am investit in modernizarea iluminatului public si am redus astfel cheltuielile de aproape 3 ori.

Acestea sunt doar cateva din rezultatele importante ale administratiei.

3. Cum ați reușit să colaborați cu o majoritate ostilă în Consiliul Local?

Am avut o abordare axata in primul rand pe administratie si mai putin pe politica. In acest fel am pastrat relatii civilizate si respectuoase cu toti cei care au avut bune intentii pentru comuna Baciu. Totodata m-am straduit si am reusit ca in Consiliul Local sa inaintez prioritati si propuneri care sunt dincolo de politica, in favoarea cetateanului.

4. Care sunt principalele probleme ale comunei la ora actuală, din punctul dumneavoastră de vedere?

Problemele comunei Baciu sunt legate de crestere. In ritmul actual ne vom apropia in cativa ani de pragul de 18000 de locuitori. Aceasta crestere ne-a adus si beneficii, pe de alta parte nu a fost corelata la nivel metropolitan cu infrastructuri, care sa permita o dezvoltare armonioasa.

Noi acum trebuie sa investim in infrastructuri care sa sustina cresterea de populatie a Baciului si care sa ne permita sa sustinem cerintele unei vieti urbane.

Toate aceste infrastructuri de alimentare cu apa, energie electrica, gaz, drumuri de acces, gradinite, scoli, spatii de recreatie costa mult peste posibilitatile bugetului local si nu pot fi facute peste noapte, in ritmul in care se construieste.

Consider ca dezvoltatorii imobiliari au in continuare carente in privinta standardelor de calitate.

O mare problema ramane salubritatea, unde avem o situatie delicata pana la deschiderea rampei judetului. O alta problema este alimentarea cu apa mai ales in Suceagu, Mera si Radaia, atat pentru populatie cat si pentru agentii economici.

La sfarsit mentionez problema traficului , la orele de varf alaturi de problema parcarilor in Baciu.

5. Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursa pentru al doilea mandat?

Am reusit ca in primul mandat sa pun bazele unui mod de lucru mult mai pragmatic si orientat spre rezultate si sa demarez o serie de proiecte vitale pentru comunitate. Doresc sa continui proiectele incepute, sa le duc cu bine la capat, pentru ca sa ma pot uita in urma cu constiinta, ca am adus bine in viata comunitatii si pentru semenii mei.

6. Care vor fi prioritățile dvs. pentru următorii 4 ani?

Trebuie sa gasim solutii inteligente la problemele locale, pentru ca sursele de finantare vor ramane intotdeauna o problema. Vom prioritiza investitiile care aduc bani la bugetul local.

De exemplu, prin modernizarea iluminatului public am asigurat o mare economie a cheltuielilor cu energia.

Problema salubritatii trebuie sa o rezolvam la sursa. Vom restructura operatorul de salubritate, care se afla in subordinea administratiei dintr-o firma care aduna gunoaie si le duce la groapa, intr-un operator care colecteaza selectiv si revinde sau recicleaza apoi deseurile colectate separat. In acest fel vom economisi cheltuieli de depozitare in rampa, cheltuieli de transport si vom genera noi venituri. Vor scadea astfel cheltuielile de salubritate pentru contribuabili.

Avem o populatie tanara care s-a mutat in Baciu si fata de care imi iau un angajament special pentru a extinde gradinitele publice si a creste calitatea invatamantului si a realiza spatii de joaca pentru copii.

Dorim de asemenea sa accesam finantari europene pentru alimentare cu apa potabila si canalizare si sa extinderea infrastructurii de gaz.

Pentru parcari ne gandim la o solutie pentru Baciu cu o parcare centralizata, care sa deserveasca zonele dens populate.

De asemenea impreuna cu Consiliul Judetean si in colaborare cu CFR voi face tot posibilul pentru a gasi o solutie pentru realizarea unui nou drum de legatura cu Clujul, care ar putea deservi atat zona industriala Vest cat si locuitorii comunei. E un proiect care va aduce mai multi investitori si locuri de munca in zona, rezolvand totodata o problema de aglomerare pe soseaua nationala ce leaga comuna de municipiul Cluj. Cred ca este un proiect realizabil, accesibil ca si costuri unde trebuie doar sa deblocam hatisul birocratic de la varful administratiei superioare.

7. Ce veți face în cazul în care nu veți fi ales în iunie?

Voi activa in continuare in interesul cetatenilor din Baciu in Consiliul Local, unde imi voi sustine in continuare ideile pentru a avea o administratie eficienta si orientata spre rezultate concrete.

Am o experienta manageriala si antreprenoriala si imi voi canaliza energia in aceasta directie.

Am incredere ca cetatenii Baciului vor aprecia munca depusa pana acum si ca imi vor sustine in continuare proiectele.

8. De ce ar trebui cetățenii să vă voteze?

M-am inscris cursa electorala pentru a face in primul rand administratie, nu politica. Sunt un om al faptelor si mai putin al vorbelor. Nu imi place sa fac promisiuni fara acoperire.

Lucrurile la care ma angajez, le fac si vreau sa le fac bine. Pun interesul comunitatii dincolo de interesul politic si stiu sa colaborez cu oricine are buna vointa si ganduri pozitive.

Am demonstrat ca putem avea o administratie mai eficienta si orientata spre nevoile oamenilor.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu