Duminica sunt alegeri. Cum se prezinta candidatii?

Duminica, 5 iunie, are loc scrutinul electoral pentru alegerea primarului, a Consiliului Local si a Consiliului Judetean.

In comuna Baciu, candidatii s-au concentrat pe o comunicare directa cu electoratul, avand in vedere ca noile reguli ale campaniei nu au permis actiuni electorale de anvergura.

O prezenta intensa a avut-o echipa PNL, care a apelat inclusiv la o trupa electorala adusa direct de la Cluj-Napoca, in frunte cu Ioan Bildea, consilier local de Cluj-Napoca. De altfel echipa PNL a fost foarte vocala chiar la inaugurarea aductiunii de apa spre Suceagu, cand au acuzat primarul in functie ca se lauda cu o cismea. In acest an liberalii si UDMR au incheiat o intelegere pentru ca UDMR sa sustina candidatul PNL, Cosmin Maier, acesta fiind principalul motiv pentru care UDMR nu a venit cu o candidatura proprie. Cu toate acestea, sansele candidatului liberal sunt incerte. Fost presedinte al organizatiei PDL Baciu si avand 16 ani de activitate ca si Consilier Local, Cosmin Maier e contestat datorita faptului ca grupul de firme in care a ocupat pozitii de conducere este cel mai mare datornic la bugetul local al comunei. Imaginea PNL este trasa de altfel in jos de prezenta fruntasa pe lista de consilieri a unor alte persoane cu datorii semnificative la bugetul local.

Partidul Social Democrat a avut cu ocazia acestor alegeri o abordare surprinzatoare fata de alti ani. Lista pentru Consiliul Local a fost innoita printr-un concurs public pentru ocuparea unui loc de consilier. Au fost desemnati consilieri astfel incat sa fie reprezentate toate satele si zonele Baciului. De asemenea, pe lista se regasesc si cetateni de etnie maghiara. Fiind intrebat daca aceasta abordare nu este una riscanta, primarul Muresan a declarat ca prefera o lista diversa si mai proaspata, care sa reprezinte cat mai bine comuna Baciu in intregimea ei. Dupa un prim mandat de 4 ani, Florin Muresan este favorit in cursa electorala si datorita reusitelor legate de realizarea magistralei de apa potabila sau atragerea recenta a unor finantari europene.

O prezenta activa a avut-o si noua formatiune ALDE, condusa la nivel national de fostul premier Tariceanu. In Baciu, ALDE s-a constituit dupa ce cei care se declara liberali autentici au acuzat ca fostul PNL a fost cucerit din interior de catre PDL, indepartandu-se de viziunea liberala. Ei invoca in acest sens si faptul ca actualul candidat al PNL este fostul presedinte ale PDL Baciu. ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni) nu are candidat la primarie insa si-a propus obtinerea a doua posturi de consilier local.

Alte participari demne de notat sunt ale PNTCD, care sustine a treia candidatura la primarie, dl. Ioan Matei (fost PPDD), ale partidului rromilor si ale noii formatiuni PPU.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu