Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, informează că Primăria a depus șase proiecte de investiții care vor primi finanțare guvernamentală de 26 milioane de lei. Bugetul comunei a crescut de la 9 la 29,3 milioane lei. Astfel, anul 2017 este anul investițiilor publice în Baciu.
„Comuna Baciu aflată la câțiva kilometri de Cluj înregistrează o dezvoltare și o urbanizare care pare ieșită din tipare, cel puțin dacă ținem cont de doi indicatori: bugetul local și sumele atrase de comună de la guvern și din fonduri europene, bani care sunt direcționați către investiții de modernizare a infrastructurii rutiere și pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare. Bugetul local al comunei Baciu a crescut în 2017 la 29 milioane lei, după ce în 2016 a fost de 9 milioane lei. Creșterea aceasta, de peste 300%, se datorează fondurilor europene atrase de Primărie, ca urmare a proiectelor de investiții concepute și depuse. Destinația banilor și sumele ce vor fi cheltuite în acest an pot fi aflate pe site-ul primăriei”, a transmis edilul prin intermediul unui comunicat.
Printre proiectele care vor fi implementate acest an în Baciu se numără următoarele:
- Construirea unei creșe cu 200 de locuri. Acest obiectiv – susține primarul – este vital comunității, ca urmare a dezvoltării cartierului Tineretului, unde se mută tot mai multe familii tinere. Primăria poartă negocieri cu un investitor imobiliar pentru cumpărarea unui imobil care a fost evaluat la 520.000 euro. Negocierile au intrat în impas, întrucât proprietarul cere acum 720.000 de euro pentru clădire. Primarul spune că în cazul în care această variantă pică, atunci Primăria va construi o creșă pentru că în acest moment există o creșă care poate oferi doar 54 de locuri și este găzduită într-un spațiu comercial.
- Finalizarea a ceea ce Primăria denumește „drumul european al comunei”, întrucât se edifică cu finanțare comunitară, în valoare de 1 milion de euro. Primarul Mureșan precizează că în acest moment se derulează procedurile de achiziție pentru desemnarea firmei care să organizeze licitația pentru lucrare și că totul va fi pe SEAP. Este semnificativ faptul că o sumă imensă – de 1 milioan de lei – echivalentul a 10 miliarde de lei vechi – va cheltui Primăria pentru curățenie și plata depozitării guboiului colectat din comună. Cea mai mai mare sumă din bugetul comunei – de aproape 3 milioane de lei – va fi cheltuită pentru școlile comunei, respectiv pentru plata salariilor profesorilor dar și pentru întreținerea clădirilor.
- Introducerea canalizării pe străzile Brădetului, Planetelor, Cimitirului, Salcâmului și Mesteacănului. Valoarea investiției este de: 2.938.488 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
- Construirea unei grădinițe. Valoarea investiției este de: 4.7888.011 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
- Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitatea Suceagu. Valoarea investiției este de: 10.239319 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
- Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitățile: Săliștea Nouă, Popești și Corușu. Valoarea investiției este de aproape 6.000.000 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
- Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitatea Mera. Valoarea investiției este de: 7.500.000 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
- Reabilitare podețe și ziduri de sprijin în comuna Baciu = 1.930.000 lei.
Totodată, în comunicatul remis de primarul Florin Mureșan, mai este menționat faptul că Primăria a emis Autorizația de Construire pentru distribuirea apei potabile în localitățile: Mera, Suceagu și Rădaia. Lucrarea de investiții va fi executată de către Compania de Apă „Someșul”, care a dat asigurări primarului că șantierul va fi deschis la sfârșitul lunii mai.
De asemenea, pentru menținerea curățeniei și asigurarea salubrizării comunei, Primăria a cumpărat o autospecială cu perii.