Primăria Baciu anunță măsuri urgente în ceea ce privește colectarea deșeurilor din comună

Pentru a evita ca și comuna Baciu să intre într-o „criză a deșeurilor”, așa cum s-a întâmplat în unele comune și orașe din județ, Primăria Baciu anunță adoptarea unor măsuri urgente. Astfel, protrivit informațiilor oferite de primarul Florin Mureșan, taxa de salubritate trebuie să fie calculată și plătită în funcție de cantitatea de deșeuri produsă de fiecare gospodărie.

Creșterea uriașă a costurilor cu serviciul de salubrizare în comuna Baciu, obligă Primăria să ia măsuri urgente pentru ca cetățenii să nu fie nevoiți să se confrunte cu o „criză a gunoaielor”, similară celei produsă în urmă cu câteva luni în comuna Florești.

În calitate de primar sunt obligat să vă informez că firma de saluvritate ECOCOMUNAL Baciu -la care comuna noastră este acționar majoritar (deține 60% din acțiuni, restul de 40% fiind deținute de Aghireșu) – întâmpină probleme financiare din cauza creșterii explozive a costurilor de depozitare în rampă. Dacă în 2016 plăteam depozitarea cu 217 lei/tonă, din acest an costul a urcat la 300 de lei, ca urmare a impunerii unei taxe ecologice de 80 lei/tonă și a unei penalizări de 15% la fiecare tonă de deșeuri. Această penalizare mare – care mă supără foarte tare, fiindcă este inechitabilă și incorectă – ni se calculează pentru că nu reușim să scădem volumul de deșeuri colectate din comună, ba dimpotrivă acest volum crește. De ce crește volumul de deșeuri colectate în Baciu? Din două motive. Pentru că crește masiv populația comunei și doi pentru că cetățenii ei refuză să facă o colectare selectivă a deșeiurilor. Aș acă trebuie să plătim mai mult pentru curățenia noastră.

Vă informez că în fiecare lună, din comuna noastră, se adună cca. 300 de tone de deșeuri. Un calcul aritmetic simplu ne arată că plătim pentru depozitarea acestora aproape 1 miliard de lei vechi pe lună. Din păcate acești bani nu se colectează din taxa de salubritate de 9 lei/lună pentru fiecare cetățean. Doar o treime din această sumă se colectează de la cetățeni, restul banilor sunt plătiți din bugetul Primăriei. Așadar, în loc să folosim acești bani pentru investiții în apă și canalizare sau pentru drumuri, îi cheltuim pentru gunoi.

Drept consecință, trebuie schimbat de urgență sistemul de taxare la cetățean, în sensul că taxa de salubritate trebuie să fie calculată și plătită în funcție de cantitatea de deșeuri produsă de fiecare. Corect este să plătești pentru cât gunoi produci în gospodăria ta. Nu este corect ca aceeași taxă de 9 lei să fie plătită de un cetățean care produce lunar doău tomberoane de gunoi, în timp ce altul produce doar o jumătate de tomberon. În același timp, se va respecta clauza contractuală încheiată de fiecare gospodărie cu firma de salubritate, care stipulează că se ridică 0,2 metri cubi de deșeuri/săptămână de la o persoană.

Din păcate nu avem alte soluții la îndemână, în absența spiritului civic, care ar trebui să ne determine pe fiecare să colectăm selectiv și să reducem povara financiară de pe bugetul comunei Baciu. Acestea sunt cifrele și aceasta-i realitatea. Orice altceva sunt povești, iar eu v-am promis fapte și corectitudine la Primărie și în administrarea intereselor publice.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu